Andrićev dan u Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ Travnik

Pod motom „Ivo Andrić – naš nobelovac“ petu godinu zaredom obilježen je Andrićev dan u KŠC „Petar Barbarić“ Travnik. Ova školska ustanova ponosno sudjeluje u organizaciji Andrićevih dana u Travniku s ciljem širenja Andrićeve riječi među mlađim čitateljima i razvijanja ljubavi prema književnosti. Tema ovogodišnjih Andrićevih dana bila je zbirka „Ex Ponto“ povodom 100. obljetnice od objavljivanja ovoga djela. U 12.00 sati održan je performans prema motivima iz „Ex Ponta“ u izvedbi sekcije Tradicijska kultura, ali i drugih Andrićevih djela koja govore o svevremenskim temama kao što su priče „Pismo iz 1920.“ i „Deca“ u scenskoj izvedbi dramskih sekcija Osnovne škole i Gimnazije. Povodom ovogodišnjih Andrićevih dana objavljen je i literarno-likovni natječaj za osnovne i srednje škole te su na adresu KŠC-a pristigli mnogi radovi na temu Andrićevih misli iz „Ex Ponta“ te oni inspirirani pričom „Deca“, koja i danas daje aktualnu sliku vršnjačkoga nasilja među djecom. Najuspješniji mladi umjetnici nagrađeni su prigodnim darovima. Učenice naše škole, pod vodstvom mentorice nastavnice likovnog Kristine Vidak, ostvarile su značajne rezultate: 1. mjesto Doris Martinović, 2. mjesto Sara Kelava  i 3. mjesto Katarina Bartulović.U glazbenom dijelu programa sudjelovao je Mješoviti zbor Centra, a svoj doprinos Andrićevom danu dale su i druge sekcije. Likovna sekcija predstavila se prigodnom izložbom u hodniku škole inspiriranom Andrićevim portretom te mostovima kao njegovim vječitim simbolom, a sekcije stranih jezika pozabavile su se Andrićevim prijevodima na engleski i njemački jezik.

Sanja Ledić

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.