ČOVJEK

          Šetala sam Travnikom  jednog sunčanog dana  osjećajući se divno. Mislila sam kako mi dan ne može pokvariti nitko i ništa. O, da, pogriješila sam…   Opazivši jednog siromaha, osjetila sam kao da se u meni nešto preokrenulo naglo. Po prvi put sam, na neki čudan način, osjetila tugu,  tuđu tugu.

     Neugledno obučen čovjek je svoj zadnji komad kruha dao  psu, gladnome i usamljenome kao što je i on izgledao. Nikada nisam takvo što vidjela, a nisam se ni trudila opaziti nešto takvo smatrajući to nevažnim za moj dječji razigrani duh. Prošlo je od toga, rekla bih mjesec dana, ali  taj prizor mi se stalno vrtio u glavi i kao u naletima povjetarca, slika ista mi se javljala. Dok je otac jedne večeri gledao Dnevnik, ja sam čitala knjigu i pokušavala pronaći nešto drugo što bi me zabavilo više. Pogledala sam u oca koji je ne trepćući  gledao  televizor. Zanimalo me je što to tako zanimljivo prati i odmah skrenula pogled k televizoru. Onaj čovjek, onaj siromah koji je svoj zadnji komad kruha udijelio psu,  bio je na televiziji. Oči me nisu varale, to je bio on. Imao je osmijeh na licu i zahvaljivao se nekoj, meni, nepoznatoj ženi. Nepoznata žena je u svojoj kući imala još jedan namješten kat u koji  nitko nije stupio dugo. Čovjek je imao dvije kćerkice i ženu, ali ne i mogućnost osigurati im pristojan dom.                          

      Vratila mi se ogromna vjera u dobrotu ljudi koju sam polako gubila.  Bila sam sretna kao da se to meni dogodilo. O tom čovjeku od tada više ništa nisam čula. Možda sam ga nekada i srela, ali…nisam ga zapazila.

 

                                                          Marija Martinović 8. A

                                                                    KŠC „Petar Barbarić“ – Osnovna škola Travnik

 

Kategorija:

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.