Dani kruha u KŠC-u „Petar Barbarić“ Travnik

Jesen je vrijeme žetve. Ubiranje plodova zemlje, koje smo od proljeća sijali, sadili, njegovali, pazili, da bismo u hladnim danima, mjesecima što dolaze osigurali dovoljno hrane za svoje obitelji. 
U našoj zemlji ljudi u svim njezinim dijelovima još uvijek samostalno proizvode voće i povrće u svojim njivama, baštama. Nikome od nas nije nepoznata poljoprivredna proizvodnja, ali i priprava raznih jesenskih poslastica u vidu džemova, pekmeza, i td.
Sve nam to dobro dođe za pripremu poslastica, peciva i kolača koje u dugim zimskim mjesecima najviše radimo s bakama i mama. 
Blagoslov i zahvala na plodovima zemlje, kao uvod u Dane kruha, održao se 10. listopada u sjemenišnoj crkvi Alojza Gonzage, gdje su se osnovnoškolci okupili sa svojim prelijepim i ukusnim kruhovima i raznim drugim vrstama peciva, koje su pripremili za prodajnu izložbu održanu 11. listopada.
Učenički štandovi s pecivima bili su lijepo ukrašeni tradicijskim predmetima kao što su heklani stoljnjaci, starinski mlinovi za kavu, priborom za pređu vune, zatim lijepim dekoracijama od jesenskog voća, slame i slično... 
U ponudi je bilo i domaće rakije i čaja. Na kraju tog mini sajma, štandovi su ostali prazni, a stomaci posjetitelja puni.

Marija Marić

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.