Dramska sekcija Osnovne škole u Rodnoj kući Ive Andrića

U mjesecu listopadu naš grad obilježava Andrićeve dane u spomen na rođendan našeg nobelovca koji je kao i mi rođen u Travniku. To je odlična prilika da se upoznamo s likom i djelom ovog velikog pisca koji je dosta stranica svojih djela posvetio našem gradu, opisujući njegovu baštinu i ljude - Travničane, za koje je govorio da su nekako posebni. Dramska sekcija Osnovne škole na čelu s voditeljicom Sanjom Ledić, 12. listopada posjetila je Memorijalni muzej „Rodna kuća Ive Andrića“. Ljubazna djelatnica muzeja ispričala nam je zanimljivosti iz Andrićevog života, s naglaskom na važnosti Nobelove nagrade koju je Andrić dobio za književnost. Tada je knjižnicama Bosne i Hercegovine poklonio cijeli iznos novčane nagrade koju je dobio, a ona je iznosila oko milijun američkih dolara. Nakon obilaska rodne kuće, posjetili smo i Zavičajni muzej grada Travnika gdje je postavljena izložba „Iz progonstva, nakon 100 godina...“ posvećena Andrićevoj zbirci „Ex Ponto“ u povodu 100. obljetnice od objavljivanja ovog djela. Pogledali smo i prezentaciju kako je nastajala ova zbirka od Travnika i Ovčareva do Zagreba i Maribora. U obilasku muzeja odlično smo se zabavili, nešto novo naučili i podsjetili se da je Travnik grad nobelovca.

Nives Sivro

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.