„Drugi i drugačiji“ dijalogom k toleranciji, razumijevanju i poštovanju

Ovo je naziv radionice koja se održala u subotu 5. 4. 2014. god. u Travniku a u organizaciji OESC-a i suorganizaciji KŠC-a „Petar Barbaric“ Travnik. Ispred OESC-a zadužen je bio gosp. Željo Bošnjak, a ispred KŠC-a, prof. Anto Rajić, koji je ujedno bio i moderator ove radionice. Sudjelovalo je nekoliko škola i to: Srednja škola Travnik-Nova Bila, KŠC „Petar Barbarić“ gimnazija Travnik, Srednja mješovita škola Travnik, Srednja ekonosmka škola Travnik, Mješovita srednja tehnička škola Travnik i Elči Ibrahim – pašina medresa Travnik. Sudjelovalo je ukupno 24 učenika na ovoj radionici, gdje su zajedno s prof. Antom Rajićem, kroz tri sata, prošli nekoliko tema iz područja religija. Teme su bile „Dekalog“ u sve tri velike svjetske objavljene religije, zatim „Zlatno pravilo“ i na kraju tko je to „ drugi i drugačiji“. Nakon završetka ove radionice učenici su bili jako zadovoljni temama kao i načinom na koji se izvodila ova radionica, kroz dijalog i upoznavanje, te su izrazili želju da se i u buduće organiziraju ovakve radionice. Nakon ručka, kojeg smo imali u restoranu „Port Alba“, sudionici radionice su izrazili želju za obilaskom i nekih vjerskih objekata, u prvom redu sjemenišne crkve „Svetog Alojzija“ u KŠC-u, gdje ih je prof. Anto Rajić upoznao s poviješću ove crkve kao i ostalim bitnim sadržajima jednog katoličkog sakralnog objekta. Nakon toga, uputili smo se do najpoznatije džamije u Travniku: Sulejmanije, u narodu poznata kao Šarena džamija, gdje nas je dočekao i ugostio Dr. Hfz. Džemail ef. Ibranović, imam u Sulejmaniji. Tu smo se također upoznali s poviješću džamij, a imam Džemail Ibranović nam je kasnije vrlo rado odgovarao na sva pitanja. Ovim obilascima smo i završili naše edukativno druženje.

Pogledajte fotografije

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.