EMULGATORI

Predhodni tjedan učenici IX.a marljivo su radili na prezentacijama za sat biologije. Zadatak koji nam je dala nastavnica Natalija Milisav nam se učinio veoma zanimljivim, pa smo stoga uložili dodatan trud u izradu plakata.

Preuzevši ulogu istraživača, skupili smo znatan broj prehrambenih i higijenskih proizvoda u čijem se sastavu nalaze i emulgatori koji su često štetne tvari. Podijelili smo se u pet skupina, te je svaka skupina izradila vlastiti plakat služeći se omotima prikupljenih proizvoda.

Kroz ovaj zadatak smo naučili da neki od naših omiljenih proizvoda sadrže iznimno štetne tvari, od kojih su mnoge čak i zabranjene u većini zemalja. Zbog toga smo odlučili smanjiti njihovu uporabu ili ih zamijeniti proizvodima drugih proizvođača. S nadom da će i učenici ostalih razreda naučiti nešto o emulgatorima, svoje smo plakate stavili na panoe u školskom hodniku.

Anja Babić

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.