Izvršena edukacije vijeća roditelja u školama SBK-a na temu: „Uloga roditelja u prevenciji vršnjačkog nasilja“

U okviru projekta „Sistemski pristup prevenciji nasilja i zlostavljanja djece u školama KSB/SBK“ kojeg finansira FMON, a implementira Udruženje/Udruga „Osmijeh“ Novi Travnik u saradnji sa aktivom pedagoga (KŠC „Petar Barbarić“ Travnik, OŠ „Edhem Mulabdić“ Opara-Novi Travnik i OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Vodovod-Novi Travnik) i podršku Ministarstva obrazovanje SBK/KSB, realizirani su treninzi za članove Vijeća roditelja (prva godina realizacije projekta) na temu: „Uloga roditelja u prevenciji vršnjačkog nasilja“.

Edukacija je realizirana kroz 3 jednodnevna treninga, a edukatori na ovim treninzima su bili certificirani pedagozi iz ove oblasti: Snježana Petraš, Saudin Beganović i Jasna Eminović. Treninzi su bili interaktivnog tipa uz maksimalno uključivanje učesnika kroz grupni i individualni rad.

Ciljevi treninga su:

• Upoznavanje sa pojmovima NASILJA, ZLOSTAVLJANJA, VRŠNJAČKOG NASILJA/ BULLYING.
• Osnažiti roditelje za kvalitetno i miroljubivo rješavanje situacija vršnjačkog nasilja.
• Osvijetliti značaj adekvatnog roditeljskog reagovanja u slučaju pojave vršnjačkog nasilja;
• Osvijetliti vrijednosti roditeljskog odgoja i povezanosti istog sa prevencijom vršnjačkog nasilja;
• Shvatiti koliko su posljedice vršnjačkog zlostavljanja ozbiljne kako za onoga ko ga trpi, tako i za one koji se nasiljem koriste.
• Aktivnije uključivanje Vijeća roditelja na nivou škole u rješavanju ovog problema.
Članovi Vijeća roditelja u evaluacijama istakli da žele više ovakvih treninga za roditelje, nastavnike i djecu na ovu temu i da im je drago što škola radi na prevenciji ovog društvenog problema. Također, istakli su da Vijeća roditelja daju punu podršku realizaciji svih aktivnosti i da se nadaju nastavku ovog projekta i naredne godine uz jasnu poruku: „Stvorimo zdravo i sigurno odgojno-obrazovno okruženje za svu djecu!“.

Objavljen članak na linku:

http://tntportal.ba/2018/11/izvrsena-edukacije-vijeca-roditelja-u-skolam...

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.