Ljepota je u različitostima - radionica u KŠC-u "Petar Barbarić" u Travniku

U srijedu 29. studenog 2017. godine, u Katoličkom školskom centru “Petar Barbarić “ u Travniku, održana je radionica u sklopu međureligijskog projekta Koračajmo zajedno, koji realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., u suradnji s Pravoslavnim centrom za mlade Mitropolije dabrobosanske Sv. Petar Sarajevski i Islamskom zajednicom.
Vršnjačke edukatorice Ivana Jurkić i Jelena Grebenar su tijekom radionice predstavile aktivnosti Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., kao i ciljeve projekta Koračajmo zajedno. Nakon toga su s mladima održale radionicu o razbijanju stereotipa i predrasuda. Kroz zanimljivu vježbu sa slikama, zajedno s mladima definirale su predrasude i stereotipe, zatim razlike između njih. Srž radionice bila je ukazati na to da svatko ima određene predrasude te da to nije strašno ukoliko smo ih svjesni i trudimo se nadići ih. Edukatorice su mladima također posvijestile potrebu prihvaćanje razlika, umjesto toga da poštovanje temeljimo samo na pronalasku sličnosti, imajući na umu da se ljepota ogleda u različitostima koje nas određuju kao individue. Prihvaćanje različitosti zapravo znači prihvaćanje osobe u cjelini – onoga što ona zapravo jest.
Ovo je bila prva od tri radionice kroz koje će učenici KŠC-a “Petar Barbarić” imati priliku proći u skolopu projekta Koračajmo zajedno u ovoj školskoj godini.

Ivana Jurkić

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.