MISIJSKA AKCIJA U KŠC 'PETAR BARBARIĆ' U TRAVNIKU

Akcija prikupljanja pomoći za misiju Kisongo u Africi gdje djeluju dvojica hrvatskih misionara iz BiH - don Velimir Tomić i don Bernard Marijanović

Gimnazijalci Katoličkog školskoga centra „Petar Barbarić“ u Travniku zajedno sa svojim vjeroučiteljem don Jakovom Kajinićem organizirali su misijsku akciju prikupljanja pomoći za misiju Kisongo u Africi gdje djeluju dvojica hrvatskih misionara iz Bosne i Hercegovine don Velimir Tomić i don Bernard Marijanović. Akcija je započela 17. ožujka i trajala je do 27. ožujka.

Cilj akcije, uz prikupljenu pomoć misionarima u spomenutoj misiji, bilo je i jačanje misijske svijesti učenika KŠC. Don Jakov je naglasio kako su se učenici odricali jednoga dijela svoga skromnog džeparca u korist drugih, posvjedočili svoju solidarnost prema potrebnijima, što je ujedno i važna poruka gimnazijalaca u ovo korizmeno vrijeme.

Završetak ove akcije okrunjen je tako što je don Jakov predao prikupljeni novac don Ivanu Štironji, nacionalnom ravnatelju Papinskih misijskih djela BiH. Naime, don Ivan je 27. ožujka, na poziv rektora i ravnatelja Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ vlč. Željka Marića, posjetio Travničko sjemenište, predvodio Misno slavlje u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage, održao duhovnu obnovu nastavnicima i profesorima, te se u večernjim satima susreo sa sjemeništarcima. U tom susretu kratko je predstavio djelovanje Nacionalne uprave PMD BiH - Misijske središnjice te prikazao film o misionaru fra Iliji Barišiću koji je porijeklom iz Rame a djeluje preko 40 godina u afričkoj državi DR Kongu. Nakon toga don Ivan je odgovarao na pitanja sjemeništaraca, naglasio važnost i ulogu misionara u Crkvi, te potaknuo sjemeništarce na rast u ljubavi prema svećeničkom i misionarskom pozivu. (kta/b.i.)

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.