Najčešće korišteno ljekovito bilje

Od davnina ljudi su bili okrenuti ljekovitom bilju kao savezniku u borbi protiv nekih zdravstvenih tegoba. I danas se svakodnevno koriste razni čajevi za okrepu organizma i poboljšanje općeg zdravstvenog stanja.

U našim krajevima najčešće se koriste pripravci od sljedećeg ljekovitog bilja: kamilica, kopriva, menta, maslačak, lovor, majčina dušica, zova, kadulja, gavez, neven, matičnjak te čuvarkuća.

Kamilica – koristi se u obliku čaja, eteričnih ulja ili obloga. Čaj djeluje umirujuće na organizam, dobar je protiv nesanice i izvrstan u borbi protiv akni ukoliko se dva do tri puta tjedno njime umijete.

Kopriva – koristi se u obliku čaja ili tinkture. Redovita konzumacija čaja jača krv, čisti organizam od otrova, a ispiranjem kose čajem od koprive pospješuje se njezin rast.

Menta – čaj od mente umiruje želudac i ublažava mučninu, koristi se protiv prehlade. Ukoliko grgljate mješavinu čaja od mente i jabučnog octa ublažit ćete neugodan zadah iz usta.

Maslačak – koristi u vidu sirupa koji umiruje kašalj, djeluje protuupalno te pozitivno djeluje na glasnice. Njime se može zasladiti bilo koji čaj ili se pije po potrebi kao sirup.

Lovor – koristi se u vidu čaja protiv grčeva u stomaku ili kao sirup koji umiruje kašalj i olakšava iskašljavanje. Umiruje i reumatske tegobe.

Majčina dušica – čaj pomaže kod bolesti dišnih organa, opušta grčeve i dobar je protiv crijevnih i želučanih tegoba.

Zova – koristi se kao čaj i sirup od kojeg se najčešće spravlja sok. Dobra je protiv bolesti dišnih puteva, ublažava reumatske tegobe i poboljšava apetit.

Kadulja – kao čaj snižava temperaturu,djeluje protuupalno, jača krvožilni sustav te olakšava iskašljavanje.

Gavez – koristi se kao melem ili tinktura. Ubrzava zacjeljivanje kosti nakon loma, smanjuje bolove i upale, pozitivno djeluje na pluća.

Neven – koristi se kao čaj i melem. Djeluje protiv bolova u želucu, kao melem ublažava pojavu proširenih vena, protiv akni, bradavica i ožiljaka.

Matičnjak – koristi se kao čaj i sok. Djeluje protiv stresa, napetosti i nesanice, pojačava koncentraciju te štiti staniceod oštećenja.

Čuvarkuća – koristi se kao čaj, melem, cijedi se sok iz listiva. Pospješuje izmjenu tvari, pojačava izlučivanje mokraće, ublažava upale, umiruje nadraženu kožu, djeluje okrepljujuće na organizam. 

Navikli smo zbog svake tegobe ići liječniku po lijekove, ali nekada se možemo okrenuti i tradicionalnoj medicini. Ljekovito bilje iz prirode nam često može olakšati ili ukloniti zdravstvene probleme. Predlažemo vam da uz šalicu omiljenog čaja razmislite malo o tome.

Biološko – ekološka sekcija osnovne škole

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.