Premijer Sanader u Travniku

U sklopu posjeta Bosni i Hercegovini premijer Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader posjetio je 30. ožujka u Travniku Katolički školski centar „Petar Barbarić“ te se u pratnji kardinala Vinka Puljića i ravnatelja Centra mr. Luke Tunjića zadržao na grobu sluge Božjega Petra Barbarića.
U dvorištu Centra srdačnu dobrodošlicu poželjeli su mu profesori i učenici KŠC-a, a djevojka u narodnoj nošnji predala mu je na dar grb Centra. Kardinal Puljić i ravnatelj Tunjić protumačili su ukratko povijest travničke gimnazije i sjemeništa, te tijek beatifikacije sluge Božjega Petra Barbarića, po kojemu škola nosi ime. Premijeru je svraćena pozornost na posebno načelo sluge Božjega, koje stoji uklesano na njegovu grobu: „Najlakši put u nebo jest svakodnevno vršenje svojih dužnosti“. Na to je premijer Sanader rekao da je to „divna misao“. Tijekom susreta ravnatelj Tunjić je zahvalio premijeru za pomoć Vlade Republike Hrvatske ovom Centru, a premijer se zanimao kada će biti vraćen preostali dio Gimnazije.
Prije posjeta Travničkoj gimnaziji premijer Sanader posjetio je Hrvatsku bolnicu „Dr. Fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, te općinu Travnik i rodnu kuću Ive Andrića. Nakon svečanog objeda u sjemenišnoj blagovaonici premijer Sanader je svečano ispraćen iz Travnika. 15. travnja ove godine navršava se 110 godina od svetačke smrti sluge Božjega Petra Barbarića, koji je umro u Travniku 15. travnja 1897. u 23. godini života, a čiji se proces za beatifikaciju vodi u Rimu i bliži se kraju.

Vice-postulatura sluge Božjega Petra Barbarića - Zagreb

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.