SKI VIKEND NA VLAŠIĆU ZA DJECU IZ ŽUPA DRVAR I BOSANSKO GRAHOVO

U organizaciji župa Drvar i Bosansko Grahovo skupina od 15-ak djece uzrasta viših razreda osnovne škole boravila je protekli vikend (od 8. do 10. veljače 2019.) u Travniku i na Vlašiću. Na skijalištu Babanovac na Vlašiću djeca su imala organiziranu dvodnevnu školu skijanja pod vodstvom ovlaštenog instruktora prof. Ante Sučića, nastavnika tjelesnog odgoja u Katoličkom školskom centru “Petar Barbarić” u Travniku. Djeca su tako uspješno svladala osnovne vještine skijanja i osposobljena za samostalno spuštanje niz lakše skijaške staze.

Mladi gosti iz Drvara i Grahova, zajedno sa svojim župnikom, bili su smješteni u travničkom Sjemeništu pod čijim svodovima djeluje i KŠC “Petar Barbarić”. Tamo su slavili Misu u sjemenišnoj crkvi i posjetili grob Sluge Božjeg Petra Barbarića, a u druženju sa sjemeništarcima i ostalim učenicima imali su priliku upoznati se s djelovanjem KŠC-a i načinom života u sjemeništu i internatu.

U Travniku su djeca posjetila i rodnu kuću nobelovca Ive Andrića, župnu crkvu u kojoj je ovaj veliki Travničanin kršten, Šarenu džamiju i izletnički lokalitet Plava voda.

Na vlašićkom platou Galica djeca su bila ugošćena i u Planinarskom domu “Erich Brandis” koji je u vlasništvu lokalnih planinara Hrvata.

Nezaboravni ski vikend na Vlašiću za djecu iz Drvara i Grahova plod je prijateljstva i suradnje ove dvije župe s lokalnim travničkim udrugama za humani i održivi razvoj “KLIK” i “Naše polje” koje su potpomogle realizaciju ovog projekta.

Ova suradnja je primjer kako manje i siromašnije lokalne zajednice i župe u vremenu naglašene sveopće društvene negativnosti, mogu također biti pokretači pozitivnih ideja i projekata u svrhu poboljšanja uvjeta života, napose za djecu i mlade. (kta/ž.d.g.)

(preuzeta vijest KTA)

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.