SUMRAK

     Jesenji sumrak je kao čarolija. Lišće je raznih boja a sumrak pojačava tu ljepotu. Pod sivom masom stijena gledam grad Travnik. Izgleda kao da je vilinski prah pao po njemu, a planine ga obavijaju grleći ga svojim snažnim rukama. Kuće se čine izgubljene, daleke, samo poneka zgrada stoji uspravno poput svijeće. Kako sunce još uvijek stoji u kutu neba, daje dodatni sjaj ljepoti pred mojim očima.

     Zašavši u šumu pokrivenu lišćem koje mijenja boje sa sumrakom, privlačilo me je nebo koje će biti ubrzo posuto sitnim sjajnim zvjezdicama. Sunce polako i umorno odlazi, a zamjenjuje ga veliki ljepotan, ponosni mjesec. Iz daljine dopire zavijanje vjetra koji se provlači kroz guste smreke i zvuči mi poput vučje pjesme mjesecu. Noć još nije obgrlila ovu čaroliju i uvukla je u svoj tamni plašt. Dok nastavljam svoj hod, osjećam kako mi se hladnoća uvlači pod kožu, ali mi ne smeta, godi mi. Pitam se može li biti išta ovako čarobno i veličanstveno.

     Popela sam se na uzvisinu želeći vidjeti još jednom prizor koji oduzima dah i osjetih miris borova i smreka, opojan i svjež. Grad Travnik stoji na čvrstim temeljima svoje prošlosti padajući polako u tminu, a iznad njega se pale male lampice kao krijesnice.

 

                                                 Korina Rosić 9.b

                                                 KŠC „Petar Barbarić“ – Osnovna škola Travnik

Kategorija:

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.