Sveti Nikola

Sveti Nikola, kao omiljeni svetac djece slavi se 6. prosinca i djeci je to najljepši uvod u božićne blagdane. Sveti Nikola pohodio je i našu školu te je učenicima razredne nastave dijelio tradicionalne poklone (razni slatkiši, bomboni, čokoladice, olovke i sl.). Učenici svih odjela razredne nastave pripremili su prigodni program u auli škole.

Priča o sv. Nikoli kaže da je živio u davna vremena u šumi, pored jednog sela gdje su živjela bogata i siromašna djeca. Djeca su bila bogata jer su imala roditelje koji ih vole, dovoljno hrane i prijatelja, ali nisu imala igračke ni obuće, osim jednog para čizmica. Ipak su djeca vrijedno čistila i pazila svoje čizmice, a na Nikolin imendan bi ih posebno lijepo ulaštila i stavila u prozor. Navečer bi Nikola prolazio i u svaki prozor u kojemu je bila lijepa čizmica stavio bi jednostavnu drvenu igračku koju je sam napravio. Ali, godine su prolazile i Nikola je bivao sve stariji te više nije mogao na svoj imendan ići u selo i donositi igračke. Da djeca ne bi bila tužna ako ujutro nađu praznu čizmicu, svaki je roditelj u tom malom selu stavljao u čizmicu različite sitnice koje će obradovati mališane.
Noć uoči svetog Nikole pod jastuk su se u nekim primorskim krajevima stavljale tri jabuke.

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.