SVI SVETI

Svi sveti su dan na koji odlazimo posjetiti grobove svojih bližnjih koji više nisu s nama, a postao je svetkovina koja je zajednička civilizacijska vrijednost, te se u većini zapadnoeuropskih zemalja obilježava kao državni praznik.
Tada se uz svjetlo svijeća u tihoj kontemplaciji uz grobove ili unutar kapelica spominjemo svojih predaka i onih koji su svijet napustili prije nas.
To je ujedno i dan kada se u skladu s krščanskom tradicijom prisjećamo svetih mučenika, njihovog života, rada i sudbina.
Svi sveti se obilježavaju već od četvrtog stoljeća, ali tek je 835. godine papa Grgur IV. odredio 1. studeni kao datum na koji se obilježava. Taj je dan izabran kako bi se poklopio sa starim keltskim blagdanom Samhain, koji obilježava početak nove godine.
Već je u 6. stolječu blagdan Svih svetih uveden i u Rimu, gdje se slavio 13. svibnja, jer je to dan kada je Panteon koji je bio posveæen svim bogovima postala crkva u čast Bogorodici i svim svetim mučenicima.
Svi sveti ponekad se pogrešno tumače kao Dan mrtvih, što je potpuno u suprotnosti s krščanskom vjerom.
Krščanstvo ne poznaje dan mrtvih, jer vjeruje kako je ljudska duša besmrtna, njen se život nakon smrti mijenja, ali ne prestaje. Upravo zbog toga i postoji Dušni dan, koji se obilježava nakon Svih svetih i koji je posvečen molitvi i sjećanju na pokojne.
Za Svi svete ljudi uređuju grobove svojih bližnjih te ih ukrašavaju svijećama i cviječem. U krugu obitelji odaje se počast onima koji su nekad kročili zemljom i prisjeća se njihovog života.
Promišljanjem života Svetaca, svi se mogu prisjetiti osnovnih ljudskih vrijednosti te preispitati svoj život i pronaći u njemu dublji smisao.

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.