Učenici i djelatnci gimnazije posjetili su Vukovar

Učenici i djelatnci gimnazije posjetili su Vukovar, simbol hrvatskog stradanja u Domovinskom ratu gdje su imali priliku odati počast svim žrtvama rata te posjetiti prirodne i kulturne ljepote ovog grada na Dunavu. Dolaskom u hostel Dubrovnik u Vukovaru koji je smješten u krugu bivše vojarne 204. brigade Hrvatske vojske mogli smo vidjeti razne eksponate korištene u ratu. Obilazak ove lokacije započeo je vrlo zanimljivom prezentacijom i izlaganjem o Domovinskom ratu. Nakon toga uz stručno vođenje časnika Mihaljevića i drugih bojnika HV-a, predstavljen nam je cjelokupni kompleks koji sadrži tenkove, avione, brod, razne vrste topničkog naoružanja i sl. Osim toga upoznali smo se i sa raznim vrstama minsko-eksplozivnih sredstava i njihovim posljedicama koje su ostavile na stradale. Posebno potresan dio za sve bio je prikaz koncetracijskih logora Stajićevo i Begejci, a to je bio samo uvod u ono što ćemo vidjeti u dvodnevnom posjetu Vukovaru. 
Nakon ručka odlazimo u grad, u posjetu gradskom muzeju i kompleksu dvorca Eltz. Muzej sadrži bogatu zbirku umjetnina i drugih predmeta obitelji Eltz. Pored toga, mogu se još pronaći narodne nošnje iz svih dijelova Hrvatske te izložbeni materijali koji svjedoče o bogatoj povijesti grada. Kao i sve u Vukovaru, ovaj muzej također je proživio ratno stradanje o čemu svjedoče razni izloženi eksponati. Posjet muzeju završio je šetnjom uz prekrasnu obalu Dunava. U slobodnom vremenu koje je uslijedilo nakon večere većina je iskoristila za obilazak Vukovarskih ulica koje i dalje na pojedinim mjestima imaju rane od ratnih razaranja.
Drugi dan posjeta Vukovaru započeo je podjelom u dvije grupe zbog velikog broja učenika i djelatnika, a sve u cilju lakšeg obilaska predviđenih lokacija. Vrlo stručno i zanimljivo kroz prisjećanje na stradanje grada proveli su nas naši vodiči. Posjetili smo crkvu sv. Filipa i Jakova koja je također prošla svoj križni put u ratu, gdje je bila pred uništenjem o čemu svjedoče rupe u zidovima predviđene za eksploziv koji je agresor namjeravao iskoristiti. Pogledali smo i kratki film kojim smo upoznati sa razmjerama granatiranja crkve i njezinog dvorišta koja je danas na sreću obnovljena. Nakon crkve posjetili smo jedno od najpotresnijih mjesta u Vukovaru što su i učenici sami potvrdili, a to je vukovarska bolnica. O teškim uvjetima u kojima je bolnica djelovala u ratu pogledali smo kratki film, a onda smo posjetili hodnike i prostorije gdje su liječeni ranjenici u najtežim uvjetima pod granatama koje su padale svakodnevno. Tužne sudbine nevinih stradalih u bolnici ostavili su snažan dojam na sve. Posebno potresna je sudbina nevinih civila i ranjenika koji su odvedeni iz bolnice i strijeljani na Ovčari nakon pada Vukovara među kojima su bili radijski izvjestitelj Siniša Glavašević i francuski dobrovoljac Jean-Michael Nicollier. Pod teškim dojmom koji je ostavila bolnica na nas uputili smo se prema Trpinjskoj cesti i „groblju tenkova“ gdje se najbolje može vidjeti junaštvo branitelja koji su hrabro zaustavili agresorske tenkove na način koji nije zabilježen u vojnoj povijesti. Simbol te borbe svakako je Blago Zadro ispred čijeg spomenika su se učenici i djelatnici zajedno pomolili i zapalili svijeće. Zatim smo se uputili u pratnji vodiča prema Borovu naselju i u konačnici prema memorijalnom groblju u Vukovaru gdje smo se poklonili svim žrtvama i pomolili za njih uz paljenje svijeća. Nakon toga put nas je odveo prema Ovčari koja je uz bolnicu svakako najveći simbol stradanja Vukovara. Posjetili smo hangar gdje su izvršena mučenja, a naposljetku i samo mjesto strijeljanja nevinih na poljoprivrednom imanju Ovčara. Tu smo uz minutu šutnje i kratku molitvu za stradale saznali za tužnu sudbinu pojedinih koji su ubijeni na Ovčari. Završili smo sa svim obilascima lokaliteta iz rata te smo na kraju posjetili muzej Vučedolske golubice gdje smo se upoznali s bogatom neolitskom kulturom koja se razvijala na području Vučedola prije 5000 godina. Nakon ručka prepuni dojmova zaputili smo se prema Travniku uz želju da nikada i nitko više ne doživi sudbinu Vukovara.

Arijan Volić

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.