Učenici u Travniku učili o vršnjačkom nasilju i zanemarivanju djece

U ponedjeljak, 25. veljače 2019. godine u Katoličkom školskom centru Petar Barbarić u Travniku održane su radionice u sklopu projekta Klik za zdravlje, za dva odjeljenja šestog razreda. Radionicu su vodili edukatori Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Tamara Bakula i Zvonko Zlović.
Tijekom prvog izlaganja mladi su razgovarali o temi zanemarivanja danas, u društvu i državi te o metodama prevencije kako bi se taj problem zaustavio. Istaknuto je kako je veći problem što je „zanemarivanje zanemareno“ te što ne postoji još uvijek svijest građana o spomenutoj temi. Kroz igru upoznavanja sudionici su prepoznali što znači biti zanemaren, a kroz zadani video i shvatili kako se osjećaju zanemarena djeca, a među kojima su često i njihovi vršnjaci. Jedan od ciljeva je bio i upoznati ih sa znakovima prepoznavanja te stvaranje empatije i usmjeravanje kako reagirati ako se oni osjete zanemarenima ili u svojoj okolini uoče takve osobe.

Drugi dio radionice odnosio se na Vršnjačko nasilje. Tijekom ovog dijela učenici su dijelili svoja iskustva i dojmove koje su do tada imali. Također su ukazali na veliku prisutnost Cyberbullyinga u našoj sredini, ali i na moguća rješenja takvih problema.
Učenike šestog razreda KŠC-a u Travniku očekuje još jedna radionica u okviru ovogodišnjeg ciklusa radionica koje provode vršnjački edukatori u sklopu projekta "Klik za zdravlje", te se nadamo da će joj s jednakim zanimanjem i aktivnošću pristupiti, kao i kroz prethodno sudjelovanje u radionicama.

Tamara Bakula

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.