XVI. SEMINAR DJELATNIKA SUSTAVA KATOLIČKIH "ŠKOLA ZA EUROPU"

U KŠC-u "Sveti Josip" u Sarajevu, u periodu od 7. do 9. siječnja 2011. godine, održan je XVI. seminar za prosvjetne djelatnike Sustava katoličkih "Škola za Europu". Seminar su otvorili i sve nazočne pozdravili: don Tihomir Šutalo, moderator prvog dana Seminara, don Ivica Mršo, ravnatelj Centra domaćina i biskup Pero Sudar, promicatelj Sustava koji je sve nazočne pozdravio u ime organizatora Seminara – Pedagoškog vijeća Sustava katoličkih „Škola za Europu“.

Predavanje mons. dr. Ivana Devčića, riječkoga nadbiskupa prezentirao je don Pavo Jurišić, dekan KBF-a u Sarajevu, a prigodnu propovijed pod večernjom svetom misom pročitao promicatelj mons. dr. Sudar. Nadbiskup Devčić je u predavanju naslovljenom Vjera u Boga - izvor nadahnuća za nesebičan angažman u katoličkim školama progovorio o profilu djelatnika katoličkih škola, njihovoj motiviranosti glede angažmana u vlastitome pozivu, kao i pitanju autoriteta.

Drugog dana Seminara prof. dr. Mirjana Mavrak s Filozofskoga fakulteta u Sarajevu Odsjeka za pedagogiju u svome izlaganju govorila o promjenama u obrazovanju nastavnika, novim nastavnikovim kompetencijama, oblikovanju znanja, umijeću komunikacije, profesionalnom identitetu nastavnika, ali i o očekivanjima roditelja i učenika.

Treći dan Seminara započeo je s jutarnjom svetom misom koju je predvodio don Ivica Mršo i protekao je u susretu djelatnika s članovima Pedagoškoga vijeća i promicateljem Sustava katoličkih "Škola za Europu" mons. dr. Perom Sudarom. Nakon predstavljanja projekta Aktiva pedagoga: Odgoj – temeljna zadaća nastavnika i škole, uručeni su certifikati o napredovanju i edukaciji GROZD-a, a nagrada "Erich von Brandis" ove je godine zasluženo dodijeljena nastavnici razredne nastave Boženi Volić iz KŠC-a "Petar Barbarić" iz Travnika. U završnoj riječi promicatelj mons. dr. Pero Sudar naglasio je da učenici danas kao nikad ranije trebaju ono što učitelj jeste u odnosu na ono što u spoznajnome obliku može dati, te da škole Sustava katoličkih „Škola za Europu“ ne žele biti bolje od drugih već biti bolje od sebe samih.

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.