Zavjetni dan u svetištu Alojzija Gonzage u Travniku, četvrtak 3. travnja

Hodočašće, i to svaki četvrtak, za žitelje Lašvanske doline, u crkvu sv. Alojzija Gonzage u Travniku sastavni je dio njihova vjerničkog hoda. Privlači ih vjerničko svjedočanstva sluge Božjeg Petra Barbarića, čiji grob se nalazi u crkvi. Među hodočasnicima, 3. travnja, bio je i umirovljeni svećenik, dr. Mato Zovkić, iz svećeničkog doma u Sarajevu. Povezanost profesora Zovkića s Travnikom seže još iz prvih pastoralnih koraka koje je učinio u Travniku kao župni vikar. Predvodeći zavjetnu Misu, potaknut biblijskim tekstovima, po primjeru molitava Mojsija, objasnio je biblijsko utemeljenje i važnost zagovorničkih molitava vjernika i Crkve.
Zahvalivši Profesoru, Rektor sjemeništa najavio je posebno molitveno obilježavanje usnuća Sluge Božjeg Petra Barbarića, 15. travnja (utorak) u 11 sati. Zbog liturgijskih propisa ispušta se redovita zavjetna Misa, 17. travnja (Veliki Četvrtak). Grupa pokorničara (Petrovi pokorničari) obvezala se, uz redoviti post svaki četvrtak, postiti i izmoliti krunicu za proglašenje blaženim Sluge Božjeg, u ponedjeljak na uočnicu preminuća koje se dogodilo prije 117. godina.

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.