Završen drugi međunarodni Eko-kamp „Belli“ u Požegi

Drugu godinu zaredom Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi organizirala je, u suradnji s parkom prirode „Papuk“, Eko-kamp „Belli“. Cilj ovog projekta bio je pokazati učenicima kako se snalaziti u prirodi pomoću prirodnih metoda, kao i upoznavanje s ugroženim vrstama Papuka među kojima je Ivanjski rovaš (lat. Ablepharus kitaibelii). Pored domaćina i naše Gimnazije koju su predstavljali učenici Mirna Petrović, Ana Ramljak, Dario Munetić i Marija Rajić s mentorom Borisom Lovrinovićem, na kampu su sudjelovali i Katolička klasična gimnazija iz Virovitice, Škofijska gimnazija Vipava (Slovenija) i Srpska pravoslavna opšta gimnazija „Kantakuzina Katarina Branković“ iz Zagreba.

Nakon upoznavanja i predstavljanja škola i razgledavanja znamenitosti grada Požege, sudionici su kroz dva dana krenuli na terenski dio kampa: posjeta Turjaku i Mališćaku na kojim obitava Ivanjski rovaš, kampu Duboka u kojem su noćili u šatorima te Jankovcu i slapu Skakavac. Po završetku terenskog dijela, slijedila je duhovna točka pod vodstvom vlč. Marijana Pavelića. Četvrtog dana kampa, sudionici su krenuli na jednodnevni izlet na kojem su posjetili Velički kamenolom, Orahovicu, Ružica grad, Jezero,Viroviticu te Lisičine u kojima se nalazi najveći arboretum u Hrvatskoj. Posljednjeg dana kampa, u Dvorani svete Terezije Avilske predstavljeno je sve ono što postignuto tijekom prethodnih dana, a sudionici su imali priliku i predstaviti turistička obilježja mjesta iz kojih dolaze.

Iskrena zahvala na srdačnom prijemu i gostoljubivosti tijekom kampa svim djelatnicima i učenicima Katoličke gimnazije i osnovne škole u Požegi, a posebno profesoricama Ivani Arambašić, Mileni Škoda, Veri Ćuže-Abramović, Martini Gucek, Martini Pospišil, profesorima Frani Barišiću, vlč. Marijanu Paveliću, Josipu Katiću i Miroslavu Pauliću, učenicima Ivi Budimir, Tari Stipanović, Jakovu Margeti, Franu Mjertanu, Ciprijanu Kljajiću, na čelu s ravnateljem gosp. Ivicom Bedeničićem.

Dojmovi naših učenika

Mirna: Kamp je bio izuzetno lijepo iskustvo, stekla sam nove prijatelje, naučila snalaziti se u prirodi i upoznala Slavoniju na drukčiji način. Svim učenicima preporučujem da  se prijave i sudjeluju na Eko-kampu „Belli“.

Ana: Eko-kamp „Belli“ je bio jako zanimljiv i pun zabave. Stekla sam dosta prijatelja i naučila mnogo o snalaženju u prirodi. Ako opet dobijem priliku da se prijavim na ovaj kamp, sigurno ću to i uraditi.

Marija: Eko-kamp je za mene bio jako lijepo i poučno iskustvo. Imala sam priliku naučiti nešto novo o prirodi, ali i o snalaženju u prirodi bez tehnologije. Također, imali smo priliku spavati u šatorima i provesti noć u prirodi što je bilo jako zanimljivo iskustvo. Eko-kamp „Belli“ preporučujem svima.

Kako je to izgledalo, možete pogledati na video prilogu koji je pripremila Tv sekcija KG-e Požega:

Boris Lovrinović, psiholog

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.