Maturalno putovanje

Prvi tjedan nove školske godine maturanti nisu proveli u školskim klupama. Svoju završnu godinu započeli smo maturalnom ekskurzijom. Sedam dana smo putovali kroz predivne države i gradove središnje Europe. Prvo odredište na našem putu bila je Mađarska i "kraljica Dunava" - Budimpešta. Nakon jednodnevnog upoznavanja čari tog poviješću bogatoga grada, uputili smo se u Slovačku, u Bratislavu. Malena i pitoma Bratislava ljubazno nas je primila te učinila da se osjećamo kao kod svoje kuće. Kratko i slatko je bilo naše druženje sa Bratislavom jer nas je čekala Češka i Zlatni Prag.

Upoznati Prag u jednom danu nemoguća je misija, stoga smo mu posvetili dva dana našeg putovanja. Uz pratnju stručnog vodiča obišli smo znamenitosti iz prošlosti Praga, ali i suvremena arhitektonska i umjetnička rješenja.

Kakva bi to ekskurzija bila kada ne bismo kupili ništa za uspomenu. U našoj potragi za uspomenama i poklonima pomogao nam je Dresden. Osim svoje prošlosti Dresden nam je pokazao i svoju sadašnjost u vidu obilja trgovačkih centara u kojima smo uživali. Prije polaska kući ostalo je još samo upoznati se sa Bečom. Prošetali smo Hoffburgom i Trgom Marije Terezije i već je bilo vrijeme za polazak kući. Sedam dana, pet država, trideset i osam prijatelja, tri profesora i uspomene za cijeli život. Sve ono što jedna maturalna ekskurzija treba biti, bila je i naša ekskurzija, ekskurzija maturanata generacije 2019./2020.

Ana Eldić

 

LINK ZA PREGLED GALERIJE NA MOBILNOM TELEFONU

Galerija: 
Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.