XIV. SEMINAR DJELATNIKA SUSTAVA KATOLICKIH „ŠKOLA ZA EUROPU“

U Katoličkom školskom centru „Sv. Josip“ u Sarajevu i ove je godine od 7. do 9. siječnja održan seminar za prosvjetne djelatnike Sustava katoličkih „Škola za Europu“.
Prema redu i običaju dobrodošlicu djelatnicima uputio je ravnatelj KŠC-a „Sv. Josip“ don Ivica Mršo, te prigodnim riječima pozdravio sve nazočne i otvorio ovogodišnji seminar. Predavanja i rad po skupinama Uvodno, duhovno predavanje održao je mons. Ante Ivas, šibenski biskup i sudeći prema reakcijama nazočnih njegove riječi su duboko odjeknule. Između ostaloga biskup Ivas je još jednom posvjestio istinu da se „zvanje živi, a od zanimanja se preživljava.“ I još: „Djelatnici trebaju biti urešeni darovima naravi. Mora biti učitelj cjelovite humanosti.“...
Nakon iscrpnog duhovnog predavanja nastavilo se s radom po aktivima. Zadatak aktiva je promjena i dopuna plana i programa u Katoličkim školskim centrima, koji bi trebao stupiti na snagu već početkom slijedeće školske godine.
Drugoga dana seminara, nazočni su slušali o radu Katoličkih „Škola za Europu“ kroz proteklih 15 godina. Kroz povijest, sadašnjost ali i budućnost, vodili su: dr. Vera Katz, don Tihomir Šutalo, te mons. Pero Sudar, promicatelj katoličkog školstva u BiH.
U podnevnim satima predstavljen je program zdravstvenog odgoja i obrazovanja udruge „Glas roditelja za djecu – GROZD“. Nakon predstavljanja slijedio je i rad po skupinama u kojima su djelatnici pokušali dati odgovore na različita pitanja: je li potreban zdravstveni odgoj? Kada bi trebalo početi s takvim odgojem? Je li potreban u školama? Odakle mladi dobivaju informacije: internet, mediji, vršnjaci? Je li potrebno o tome govoriti? Treba li uključiti roditelje, treba li njihova suglasnost?.... U dugoj skupini odgovaralo se na pitanja treba li govoriti o predbračnom spolnom odnosu? Treba li mladima prikazivati predbračnu čistoću kao neki ideal? Treba li mladima govoriti o kontracepciji? Zaključak je bio da je potreban takav odgoj u školama, te da u taj proces treba uključiti i roditelje. Treba nam biti svet tko je tko
Uvečer, istoga dana, predstavljena je monografija KŠC „Sv. Josip“ Sarajevo. A nakon toga uslijedio je mali koncert ženskog vokalnog sastava iz Žepča „Emptianae“. Trećega dana djelatnici su nastavili rad po aktivima.
Završetak seminara je, već po ustaljenom rasporedu, protekao u susretu djelatnika s članovima Pedagoškog vijeća i promicateljem Sustava katoličkih „Škola za Europu“ mons. Perom Sudarom. Ujedno su uručeni i certifikati o napredovanju u zvanje „mentor“, a nagradu „Erich von Brandis“ ove godine je dobila direktorica Medicinske škole prof. Mioljka Kuburović, koja je u svom govoru zahvalila svima koji su joj u radu pomagali i koji su doprinjeli da baš ona dobije ovu nagradu. A novac koji je dobila uz ovu nagradu prof. Mioljka se velikodušno odrekla u korist dviju zaklada: Zaklada „Denis Mrnjavac“ i Zaklada za mudrost i plemenitost....
U završnoj riječi promicatelj mons. Pero Sudar ponovno je sve ohrabrio za daljni rad. Stavio je naglasak na to da djelatnici u Katoličkim školama moraju njegovati ono što je hrvatsko i prenositi ga učenicima, „jer smo po njemu drugačiji, po njemu smo prepoznatljivi“. „Iako živimo i radimo u višeetničkom i višekonfesionalnom okruženju unutar škole ne bi nam trebalo biti sve jedno tko je tko, nego nam treba biti sveto tko je tko“, istakao je biskup. Krist središte života U sva tri dana središnji događaj je bio susret s Isusom u Euharistiji. Sveta misna slavlja predvodili su biskup Ante Ivas; ravnatelj KŠC-a „Sv. Franjo“ – vlč. Vlatko Rosić, te mons. Pero Sudar, a u pripremi Misnih slavlja sudjelovali su djelatnici KŠC-a iz Sarajeva, Žepča i Tuzle. Na kraju nazočni su se složili kako Uskrsli Isus mora djelatnicima katoličkih škola, biti središte života. „Ako svoj rad, pamet i snagu stavimo u Njegove ruke, i dopustimo da nas On vodi, tada je sigurno da ćemo uz ovu petnaestu obljetnicu slaviti i puno više godina rada naših Centara“, riječi su jedne od sudionica.

Više informacija o našem Zavodu, u kojem djeluje sjemenište, internat, osnovna škola i gimnazija možete pronaći u slijedećim izdanjima:
Travnička spomenica
1882-1932
Travnička spomenica na 25. godišnjicu Nadbiskupskog dječačkog sjemeništa i Velike gimnazije Sjemenišna crkva u Travniku - Crkva mladih i za mlade Izvješća za školske godine 1941.-42., 1942.-43. i 1943.-44.